Dijsselbloem wil breder aanbod rentemiddeling

juli 13 09:50 2015 Print dit artikel

Redactie InFinance | Datum: 13-07-15

In antwoorden op Kamervragen heeft minister Dijsselbloem aangegeven dat hij banken en andere geldverstrekkers schriftelijk zal vragen om hun klanten rentemiddeling aan te bieden. Ook zal hij meer duidelijkheid geven over enkele fiscale vragen die dit onderwerp oproept.

In april van dit jaar bleek uit onderzoek van de Vereniging Eigen Huis dat rentemiddeling bij veel grote banken, waaronder Rabobank en ABN Amro en bij verzekeraars als Aegon en Nationale-Nederlanden niet mogelijk is. Slechts bij een zestal geldverstrekkers, waaronder ING en SNS Bank, kunnen klanten hier wel gebruik van maken.

Naar aanleiding van dit onderzoek stuurde de vereniging een brief aan banken, verzekeraars en andere geldverstrekkers waarin met klem werd opgeroepen om rentemiddeling aan te bieden aan klanten die bij hen een hypotheek hebben afgesloten. VEH is blij met de steun van Dijsselbloem.

Rentemiddeling
Bij rentemiddeling wordt de boeterente uitgesmeerd over de nieuwe rentevast periode die de klant met zijn bank afspreekt. De boeterente wordt dan verrekend in een renteopslag van het nieuwe rentecontract. Dat is volgens VEH een goed alternatief voor veel mensen die een hoge boeterente van vaak vele duizenden euro’s niet kunnen betalen, maar die wél de maandlasten van hun hypotheek willen verlagen.

Niet voor alle hypotheken
Rentemiddeling is volgens VEH niet in alle gevallen aantrekkelijk. “Naarmate de resterende rentevaste periode langer is, worden de voordelen voor de huiseigenaar geringer of verdwijnen helemaal. Bij een spaarhypotheek weegt het rentevoordeel vaak niet op tegen de onvermijdelijk hogere premie-inleg. Huiseigenaren die hun maandlasten willen verlagen adviseren wij daarom altijd om hun bank of hypotheekadviseur een berekening te laten te maken van de nieuwe netto maandlasten.”

Tags: home, hypotheken

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.