Dekkingsgraad pensioenfondsen omhoog

juni 01 14:48 2015 Print dit artikel

Redactie InFinance | Datum: 01-06-15

De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is in mei gestegen van 104 naar 107 procent. Deze aanzienlijke stijging van de dekkingsgraad is grotendeels te danken aan de gestegen rentes op de financiële markten.

De beleidsdekkingsgraad (gebaseerd op de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen twaalf maanden) is in mei gelijk gebleven op 108%. Dat is nog altijd twee procentpunt onder de grens om te kunnen beginnen met indexeren. Deze cijfers blijken uit de Pensioenthermometer van Aon Hewitt.

Rentestijging
In mei is de marktrente aanzienlijk gestegen. Dat komt deels doordat Europese obligaties door de uitzonderlijk lage rentestand zeer hoog waren geprijsd. Dit heeft geleid tot verkopen van de obligatieportefeuille, waardoor de rente steeg. Daarnaast heeft de gestegen olieprijs een opwaartse druk op de inflatie, wat de rente doet stijgen. Tot slot zijn de economische vooruitzichten licht verbeterd, wat ook een stijgend effect heeft op de rente.

Door de stijging van de rente daalde de waarde van de verplichtingen met 4,4%. Een lagere waarde van de verplichtingen verbetert de financiële positie van een pensioenfonds. De rentestijging zorgde echter ook voor een daling van de obligatiekoersen. Hierdoor daalde de waarde van de obligatieportefeuille met 4,7%.

Aandelenmarkten omhoog
Aandelenbeurzen kenden in mei een stijging. Per saldo steeg de waarde van de aandelenportefeuille met 1,8%. Met name Noord-Amerikaanse aandelen stegen met meer dan 3% sterk in waarde, maar ook de Europese aandelenbeleggingen namen 1,4% in waarde toe.

De waardestijging van de aandelenportefeuille kon echter niet de daling van de obligatieportefeuille compenseren. Per saldo daalde hierdoor de waarde van de beleggingsportefeuille in de maand mei met 2,2%. Dit werd echter ruimschoots gecompenseerd door de daling van de waarde van de verplichtingen.

Ontwikkeling rente
“De ontwikkeling van de rente de komende maanden is voor pensioenfondsen van groot belang,” zegt Frank Driessen, Chief Commercial Officer bij de afdeling Retirement & Financial Management van Aon Hewitt.

Hij wijst erop dat de rente van een groot aantal factoren afhankelijk is. “Een belangrijke factor is het opkoopprogramma van de ECB. Dat blijft naar verwachting tot het najaar van 2016 doorlopen en heeft een dalend effect op de rentes. Daarnaast kan een eventuele Grexit of de onrust daarover leiden tot een verdere neerwaartse druk op de rentes van Noord-Europese landen. Anderzijds kunnen speculaties over het voortijdig staken van het opkoopprogramma, bijvoorbeeld wegens aanhoudende verbeteringen van de economie, de rente doen stijgen.”

Tags: home, pensioenen

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.