De renteherziening van 250 miljard

december 09 15:21 2015 Print dit artikel

Redactie InFinance | Datum: 09-12-15

Tussen 2006 en 2008 werd voor meer dan 335 miljard euro aan nieuwe hypotheken in Nederland afgesloten vaak met een rentevast periode van tien jaar. Bijna de helft van alle Nederlanders met een lopende hypotheek is de komende drie jaar dus aan de beurt om de rente opnieuw vast te zetten.

Dat schrijft Michel van den Akker, directeur Hypotrust, in zijn column in de InFinance special Kansen & Visies 2016:

Behalve reguliere aanpassingen in wet- en regelgeving (onder andere NHG en Nibud) staan er in zorg geen majeure veranderingen op stapel en hebben we volgend jaar naar verwachting nog steeds te maken met een aanhoudend lage rente. Dit laatste, gecombineerd met verdergaand economisch herstel, zal de belangrijkste stimulator zijn voor de aantrekkende woning- en hypotheekmarkt markt in 2016.

Is er dan niets spannends te melden voor 2016? Zeer zeker wel! Even terug in de tijd: tijdens de hoogconjunctuurjaren van 2006 tot en met 2008 werd voor meer dan 335 miljard euro aan nieuwe hypotheken in Nederland afgesloten. Ook destijds was de meest gekozen rentevast periode tien jaar. Dit betekent dat het merendeel van deze leningen de komende drie jaar toe is aan renteherziening. Het gevolg is dus dat bijna de helft van alle Nederlanders met een hypotheek de komende drie jaar aan de beurt is om de rente van hun lopende hypotheek opnieuw vast te zetten.

Niet de grootbanken
Zo’n 250 miljard euro zal door de markt opnieuw moeten worden opgenomen. Met of zonder contractovername. De vraag is welke partij of partijen dit voor hun rekening gaan nemen. In ieder geval niet de grootbanken. Zij hebben van origine bijna 70% van deze leningen op hun balans staan. En deze positie moeten zij als gevolg van verhoogde kapitaaleisen (Basel III) de komende jaren terugbrengen.

Nieuwe toetreders op de hypotheekmarkt, zoals verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen, kunnen dit slechts beperkt overnemen. Hierdoor ontstaat er een marktbehoefte die door andere partijen ingevuld moet gaan worden. Het zal een aanzuigende werking hebben op partijen als investeringsbanken en beleggingsfondsen, die hier vanuit hun DNA logischerwijs op in zullen springen.

Bestaande klanten begeleiden
Voor een onafhankelijk en professioneel hypotheekadviseur zijn dit uitstekende omstandigheden om in 2016 niet uitsluitend de focus op nieuwe klanten gericht te hebben. Maar juist nu meer en meer bestaande klanten te begeleiden en te adviseren in een nieuw hypotheeklandschap. Een landschap dat niet alleen gekenmerkt wordt door verdergaande splitsing tussen advies en bemiddeling, of de keuze voor online, offline of juist cross-channel, maar dat ook bepaald wordt door advies aan bestaande klanten op topics als het aflopen van aflossingsvrije hypotheken (de aflossingsvrije tijdbom), terugdringen van LTV en renteherziening op bestaande hypotheekleningen.

Tags: home, hypotheken

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.