CPB: belastingsysteem op kapitaal ingewikkeld, kan makkelijk simpeler

september 25 11:47 2015 Print dit artikel

Het huidige fiscale stelsel kent te veel verschillende vormen van belastingheffing op kapitaal, maar dat kan op een makkelijke manier verbeterd worden. Dat schrijft Centraal Planbureau in een vandaag verschenen rapport over kapitaalbelastingen.

Het systeem nu is gefragmenteerd en complex en leidt tot “economische verspilling”, stelt het planbureau. Met een paar relatief kleine aanpassingen zouden de heffingen op verschillende vormen van kapitaal (vermogenswinst, dividend, rente, bedrijfswinst, etc) volgens het CPB eenvoudiger kunnen.

Zo zou vreemd vermogen van bedrijven fiscaal op dezelfde manier moeten worden behandeld als eigen vermogen, zouden eigen huis en hypotheek voortaan in box 3 van de inkomstenbelasting moeten vallen en zou de fiscus vermogensbelasting voortaan niet op fictieve maar op daadwerkelijk behaalde rendementen moeten baseren. Het rapport van het CPB komt aan de vooravond van de Algemene Financiële Beschouwingen, volgende week in de Tweede Kamer.

Lees verder op nrc.nl…

Lees meer over: Centraal Planbureau, kapitaal

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

NRC .nl
NRC .nl

NRC Handelsblad is, op papier en op het internet, een bron voor lokaal, nationaal en internationaal nieuws en achtergronden.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.