Consumentenbond: ‘Rentemiddeling vaak nadelig’

augustus 28 12:34 2015 Print dit artikel

Redactie InFinance | Datum: 28-08-15

Mensen met spaargeld die willen profiteren van de lage hypotheekrente, kunnen volgens de Consumentenbond bij het oversluiten beter niet kiezen voor rentemiddeling. “Vrijwel alle banken hanteren een ongunstige rekenmethode, waardoor het voordeel lager is dan verwacht.”

Berekeningen van de Consumentenbond laten zien dat vrijwel alle banken een ongunstige rekenmethode hanteren, waardoor het voordeel van rentemiddeling lager is dan verwacht. “Alleen bij Obvion is rentemiddeling vaak gunstig, ook bij de spaarhypotheek. ING, SNS Bank (SNS, Regio Bank) en Achmea (Centraal Beheer, Woonfonds) berekenen bij het oversluiten van de hypotheek een boeterente en smeren die uit over de nieuw gekozen looptijd. Een belangrijke reden voor de ongunstige uitkomst is dat deze banken geen rekening houden met het boetevrije deel van de hypotheek. Die is normaal 10 tot 20% van de hypotheeksom”, aldus de bond.

Dijsselbloem
De Consumentenbond steunt het pleidooi bij banken van minister Dijsselbloem om rentemiddeling vaker en beter mogelijk te maken, maar veel aanbieders zijn er nog niet en er is een beter rekensysteem nodig. “Nu bestaat de kans dat niet de klanten maar de banken profiteren van rentemiddeling, want als de hypotheekrente onverhoopt niet flink stijgt, lijden de klanten zelfs verlies.”

“Rentemiddeling is voor consumenten zonder spaargeld de enige optie om de rentelasten te verlagen”, schrijft de Consumentenbond. “Wie spaargeld heeft, kan beter kiezen voor vervroegd oversluiten naar een lagere rente door boeterente te betalen of extra aflossen op de hypotheek. Bij rentemiddeling kiezen consumenten ervoor hun hypotheek open te breken, terwijl de rentevaste periode nog loopt. De rente wordt langer vastgezet, ervan uitgaande dat deze in de toekomst gaat stijgen. Vervroegd oversluiten door boeterente te betalen of te kiezen voor rentemiddeling levert alleen voordeel op als de rente de komende jaren flink gaat stijgen.”

Tags: home, hypotheken, sparen

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.