Consument wil centrale gegevensopslag

oktober 12 13:58 2016 Print dit artikel

Bijna twee derde van de consumenten zou graag gebruik maken van een soort ‘Mijn financieel portaal’. Hierin moeten de financiële gegevens uit de verschillende ‘Mijn omgevingen’ worden samengebracht. HDN heeft dit laten onderzoeken door onderzoeksbureau Motivaction.

Volgens HDN zijn steeds meer gegevens van de consument die nodig zijn in het hypotheekaanvraagproces op dit moment versnipperd beschikbaar in de ‘Mijn omgeving’ van verschillende partijen. Voorbeelden hiervan zijn persoons-, inkomens-, schuld- en onderpandgegevens.

Consument wil de regie

527 respondenten in de leeftijd van 21 tot en met 65 jaar hebben de vragenlijst volledig ingevuld. Zij hebben allemaal in de afgelopen anderhalf jaar een hypotheek aangevraagd. De respondenten die een financieel ‘totaal’ portaal willen, stellen als belangrijkste voorwaarde dat de privacy en veiligheid van deze omgeving gewaarborgd is. Ook willen ze zelf de regie houden over de informatie die wel of niet wordt toegevoegd. Een deel van de respondenten gaat nog een stap verder. Zij willen iedere keer opnieuw toestemming geven voor acties die (financiële) instellingen uitvoeren op de gegevens.

Overheidsinitiatief heeft voorkeur

Bij bijna de helft van de respondenten wekt de overheid op voorhand het meeste vertrouwen als beheerder van een dergelijk platform. Daarnaast beschouwt een kwart een onafhankelijke, niet-commerciële partij als vertrouwenwekkende beheerder.

Dorine van Basten, directeur HDN, is blij met de resultaten van het onderzoek. “Het geeft goed weer waar de behoefte van de consument ligt op het gebied van zelfwerkzaamheid en welke voorwaarden zij hieraan stellen. Dit is waardevolle informatie voor de gehele financiële dienstverlening.” HDN registreert circa 82 procent van alle hypotheekofferte-aanvragen in Nederland.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.