Concurrentie op hypotheekmarkt zorgt voor lagere winstmarge banken

augustus 19 09:48 2015 Print dit artikel

De toetreding van nieuwe spelers op de Nederlandse hypotheekmarkt heeft er mede voor gezorgd dat de winstmarge van de banken op hypotheken is gedaald. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam.

Volgens de onderzoekers, onder leiding van hoogleraar Maarten Pieter Schinkel, ligt de winstmarge momenteel weer op het niveau van voor de crisis. Volgens het onderzoek van de UvA lag de winstmarge begin dit jaar nog op gemiddeld 0,9 procentpunt. Nu is dat 0,3 procentpunt.

De afgelopen jaren was er juist veel kritiek op de Nederlandse banken vanwege de hoge marges, onder meer van Vereniging Eigen Huis (VEH).

De hoge marges kwamen volgens de huizeneigenarenvereniging mede omdat er na de kredietcrisis minder spelers waren overgebleven. De banken zouden hierdoor 6 miljard meer winst hebben gemaakt, dan als zij de oude rentemarges hadden gehanteerd. De hogere financieringslasten na 2008 en hogere risico’s door de economische crisis speelden echter waarschijnlijk ook mee.

Nieuw en oud

De afgelopen maanden heeft de Nederlandse hypotheekmarkt juist een aantal nieuwe, innovatieve spelers mogen verwelkomen. Ook is een aantal bestaande partijen zoals verzekeraars Nationale-Nederlanden en Aegon, actiever geworden op de hypotheekmarkt, licht Hans André de La Porte van VEH toe. Obvion, dat weliswaar een dochter is van Rabobank maar zelfstandig opereert, profileert zich ook meer. De la Porte:

De afgelopen jaren waren Rabobank, ABN AMRO en ING juist veruit de grootste spelers. Marktleider Rabobank vond zelfs dat hun marktaandeel te groot was.

“Als je die af wilt bouwen, gaat dat het snelst door de rentes hoger te houden.”

Meer verkopen

De toegenomen concurrentie komt ook doordat de huizenmarkt is aangetrokken, waardoor er überhaupt meer vraag is naar hypotheken. Omdat door wetgeving het aantal hypotheekproducten is beperkt tot twee (annuïtair en lineair aflossen), kan concurrentie bijna alleen nog maar plaatsvinden op prijs, constateert De La Porte.

“De producten ontlopen elkaar niet veel meer. Je ziet dat huizenkopers zich veel meer dan vroeger oriënteren op basis van de maandlasten. Mensen zijn na de crisis bovendien veel voorzichtiger.”

Lees verder op nrc.nl…

Lees meer over: banken, huizenmarkt, hypotheken, rentemarge, winstmarge

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

NRC .nl
NRC .nl

NRC Handelsblad is, op papier en op het internet, een bron voor lokaal, nationaal en internationaal nieuws en achtergronden.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.