Combineer hypotheek met duurzaamheidsadvies

oktober 21 15:45 2015 Print dit artikel

Redactie InFinance | Datum: 21-10-15

Loont het wel de moeite om energiebespaaradvies te geven? Volgens Rein Wispelweij, directievoorzitter BLG Wonen, wel: “Adviseurs realiseren hiermee een grotere besparing voor hun klant dan wanneer zij alleen zoeken naar de laagste rentetarieven voor de hypotheek”.

Uit het woononderzoek van BLG Wonen blijkt dat het opnieuw inrichten van de woning (32%), een nieuwe badkamer (27%) of keuken (22%) prioriteit heeft voor Nederlanders boven het isoleren van de woning (15%). Guus Esseboom, eigenaar van Esseboom Advies & Financiële diensten te Oosterhout, ziet ook dat klanten bij het kopen van een huis toch voor bestedingen kiezen waarvan zij direct het woongenot ervaren. “Ze kiezen eerder voor een nieuwe keuken dan voor zonnepanelen. Energiebesparing moet je dan ook echt actief bij de klant onder de aandacht brengen.”

Dat veel consumenten niet staan te popelen, komt volgens Wispelweij ook omdat zij denken dat het meer kost dan dat het ze oplevert. Drie op de vier huiseigenaren ervaren problemen bij het verduurzamen van de woning. In 52% van de gevallen zijn deze problemen financieel van aard. “Adviseurs kunnen een belangrijke rol spelen door de financiële mogelijkheden en de concrete besparing proactief aan te kaarten, zoals Esseboom zegt.”

Voordeel directe besparing
Kiest een klant voor energiebesparende maatregelen, dan doet hij dat met name omdat hij een bijdrage wil leveren aan een duurzame samenleving, om zijn wooncomfort te vergroten en om te besparen op zijn energielasten. Meer dan de helft (59%) van de huizenbezitters wil dat de energiebesparende maatregelen zich terugverdienen bij de verkoop van de woning. Wispelweij: “Zij realiseren zich onvoldoende dat zij direct tot wel 30% op hun maandelijkse energierekening kunnen besparen. Een aanzienlijk bedrag, aangezien deze na de hypotheeklasten de hoogste woonlasten vormen.” Esseboom herkent zich in de voordelen die Wispelweij noemt. “Door de energiebesparende voorzieningen in mijn adviestraject mee te nemen, zie ik wel een win-winsituatie. Het draagt bij aan de verduurzaming van de woningvoorraad en het levert de klant een besparing op. Ook vind ik het prettig dat wij hiermee ons steentje bijdragen aan een duurzame economie.”

Financieringsmogelijkheden
Uit het woononderzoek blijkt ook dat 90% van de Nederlanders voor de financiering van veranderingen aan het huis zijn eigen spaargeld gebruikt. Slechts 4% regelt dit met krediet of lening en 3% verhoogt de hypotheek. Voor klanten die beperkte of geen eigen middelen hebben, kunnen adviseurs de maatregelen meenemen in de nieuwe hypotheek, het onderhands laten lenen binnen bestaande hypothecaire inschrijving of een energiebespaarlening afsluiten via bijvoorbeeld het Nationaal Energiebesparingsfonds. Bij BLG Wonen kan de consument 9.000 euro méér lenen dan het inkomen normaal gesproken toelaat wanneer dit geld besteed wordt aan energiebesparende maatregelen in een bestaande woning. Hierbij geldt wel dat er sprake dient te zijn van een (gezamenlijk) toetsinkomen van minimaal 32.000 euro.

De ruimere financieringsmogelijkheden maken het ook mogelijk om maximaal 106% (i.p.v. de gebruikelijke 103%) van de waarde van de woning te financieren áls er energiebesparende maatregelen orden getroffen. Bij een nul-op-demeterwoning (waarbij de energienota nul is), kan men tot 25.000 euro hypothecair meer lenen. De gedachte hierachter is dat de consument bij een dergelijke woning geen energielasten heeft.

Tags: home, hypotheken, interview

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.