Chinese beurs lijdt grootste weekverlies sinds 2008

juni 19 10:11 2015 Print dit artikel

De beurskoersen in China staan vrijdag na een dramatische handelsweek diep in het rood. In Shanghai en Shenzen noteren de beurzen vrijdag een verlies van ruim zes procent. Sinds de financiële crisis van 2008 was de afgelopen beursweek de slechtste in China; het totale verlies komt uit op 13 procent.

Er bestaat bij analisten al langer twijfel over hoe stabiel de Chinese economie en de Chinese financiële instellingen zijn, en of de hoge beurskoersen van de afgelopen tijd gerechtvaardigd zijn. Een financiële crisis in China is daarbij een angstscenario voor economen.

Volgens persbureau Reuters zou de koersval van deze week het einde kunnen inluiden van de onstuimige groei die de Chinese economie de afgelopen acht maanden doormaakte. Tekenen van herstel op de woningmarkt zorgen tevens voor angst onder beleggers dat de Chinese overheid binnenkort niet langer geld in de economie zal pompen.

Maarten Schinkel, economieredacteur bij NRC, denkt ook dat het menens is voor de Chinese economie.

De paniekverkopen van deze week, slechts onderbroken door een mager herstel op woensdag, werden veroorzaakt door nieuwe maatregelen om het kopen van aandelen met geleend geld te beteugelen. Een nieuwe golf van beursintroducties, die het al schaarse beschikbare geld van beleggers naar zich toetrok, maakte het alleen maar erger.

Lees verder op nrc.nl…

Lees hier het hele artikel

  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

NRC .nl
NRC .nl

NRC Handelsblad is, op papier en op het internet, een bron voor lokaal, nationaal en internationaal nieuws en achtergronden.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.