CBS: ‘Verdubbeling aantal nieuwbouwwoningen’

september 03 09:25 2015 Print dit artikel

Redactie InFinance | Datum: 03-09-15

In het tweede kwartaal van 2015 is voor ruim 15 duizend nieuw te bouwen woningen een vergunning afgegeven, vooral aan projectontwikkelaars, makelaars en verzekeraars. Dit is een verdubbeling vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder en het hoogste aantal sinds 2009, meldt het CBS.

In bijna alle regio’s is sprake van een stijging, maar de verschillen zijn sterk. In Noord-Holland is de stijging het sterkst. De meeste bouwvergunningen voor nieuwe woningen zijn voor rekening van de bouwers voor de markt. Zij hebben het niveau van voor de crisis nagenoeg bereikt. Het aantal vergunningen voor onder meer particulieren, corporaties en de overheid ligt nog niet op dat niveau.

De recente stijging van de omzet van bouwbedrijven en van het aantal transacties en investeringen in woningen duiden volgens het CBS op herstel van het vertrouwen in de woningmarkt. De forse groei van de vergunningverlening past in dit beeld.

Bouwers voor de markt
In het afgelopen kwartaal ontvingen bouwers voor de markt vergunningen voor ruim 11 duizend nieuwbouwwoningen. Dat zijn er ruim twee keer zoveel als een jaar eerder en ongeveer evenveel als vlak voor de crisis. Binnen de marktsector kenden andere particuliere opdrachtgevers met enkele honderden nieuwbouwwoningen een bescheiden groei.

Ook overheden en corporaties boekten met bijna 2600 vergunde nieuwbouwwoningen in het afgelopen kwartaal een ruime verdubbeling vergeleken met vorig jaar. Zij komen daarmee echter uit op de helft van hun portefeuille van vlak voor de economische recessie.

In het tweede kwartaal van 2015 is op jaarbasis in bijna alle provincies het aantal voor woningen verleende bouwvergunningen toegenomen. De stijging was relatief het grootst in Noord-Holland (291%) en Drenthe (206%). Ook in Noord-Brabant en Limburg was sprake van meer dan een verdubbeling van het aantal vergunde nieuwbouwwoningen. Alleen in Groningen is in het afgelopen kwartaal voor minder woningen een bouwvergunning verleend dan in het tweede kwartaal van 2014.

Tags: home, hypotheken

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.