CBS: Minder huizen onder water

oktober 29 11:53 2015 Print dit artikel

Redactie InFinance | Datum: 29-10-15

Het aantal huishoudens met een fiscale hypotheekschuld die hoger is dan de waarde van de eigen woning, de zogenoemde onderwaterhypotheek, is in 2014 met 84 duizend gedaald tot bijna 1,4 miljoen begin 2015. Dat meldt het CBS.

Van de 4,3 miljoen huishoudens met een eigen woning staat nu zo’n 32% onder water. Sinds het begin van de economische crisis in 2008 is het aantal huishoudens met een huis onder water alleen maar gestegen. Tot vorig jaar, toen het tij langzaam keerde. Deze kentering is vooral het gevolg van de voorzichtige stijging van de huizenprijzen.

CBS: “Als het opgebouwde vermogen in spaar- en beleggingshypotheken verrekend wordt, komt het aantal huizen dat onder water staat lager uit. Bij de fiscale hypotheekschuld is geen rekening gehouden met deze opgebouwde tegoeden. Om de hoogte van spaar- en beleggingstegoeden in hypotheken te kunnen bepalen loopt momenteel een onderzoek.”

Met name jongeren geraakt
Van alle eigenwoningbezitters onder de 45 jaar heeft 65% een woning met onderwaarde. Vaak is de woning vlak voor de crisis gekocht en is nog niet veel van de hypotheekschuld afgelost. Bij huishoudens tussen 30 en 35 jaar is de waarde van de eigen woning zelfs in 75% van de gevallen lager dan de hypotheekschuld. Het zijn voornamelijk deze jongere huishoudens die bij (gedwongen) verkoop van de woning het risico lopen met een restschuld te blijven zitten.

Bij oudere huishoudens speelt deze nauwelijks. Begin 2015 had 45% van de 65-plussers met een eigen woning geen hypotheekschuld, had 51% overwaarde en was slechts bij 3% sprake van onderwaarde.

Tags: home, hypotheken

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.