CBS: ‘Meer hypotheken opgenomen dan afgelost’

september 23 09:48 2015 Print dit artikel

Redactie InFinance | Datum: 23-09-15

Huishoudens hebben voor het eerst sinds ruim twee jaar meer hypotheken opgenomen dan ze hebben afgelost, meldt het CBS. De hypotheekschuld nam hierdoor in het tweede kwartaal van 2015 toe met ruim een half miljard euro.

De stijging houdt onder meer verband met de aantrekkende woningmarkt. In het eerste halfjaar van 2015 werden er meer woningen verkocht dan een jaar eerder en was tevens de gemiddelde verkoopprijs hoger. Daarnaast is vorig jaar volgens het CBS waarschijnlijk relatief veel afgelost omdat de schenkingsvrijstelling tijdelijk verruimd was tot 100 duizend euro. Deze verruiming gold van 1 oktober 2013 tot het begin van dit jaar. Vanaf 1 januari 2015 geldt weer de eenmalige vrijstelling van 52.752 euro.

Beschikbaar inkomen omhoog
Het beschikbaar inkomen van huishoudens is in het tweede kwartaal van 2015 met 1,0% gestegen ten opzichte van een jaar eerder. CBS: “Hierbij is gecorrigeerd voor inflatie. Het beschikbaar inkomen steeg voor het zesde kwartaal op rij. Vooral loonstijgingen droegen in het tweede kwartaal sterk bij aan de groei.”

De stijging van het beschikbaar inkomen in het tweede kwartaal werd voornamelijk veroorzaakt door een toename van de beloning van werknemers met 1,5 miljard euro (1,9%). CBS: “Dit kwam vooral door hogere cao-lonen, maar ook doordat er meer uren in loondienst werd gewerkt. Het inkomen van zelfstandigen steeg eveneens, met ruim 300 miljoen euro. Toegenomen sociale uitkeringen droegen ook bij aan de stijging van het beschikbaar inkomen. Door de vergrijzing is er sprake van een structurele toename van de AOW- en de werkgerelateerde pensioenuitkeringen.”

Tags: home, hypotheken

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.