Brussel geeft geen toestemming voor NHI

september 01 16:25 2015 Print dit artikel

Redactie InFinance | Datum: 01-09-15

Er komt definitief geen Nationale Hypotheek Instelling (NHI) in Nederland. De Europese Commissie vermoed staatssteun en geeft geen toestemming voor de oprichting.

Er was sinds de aankondiging in 2013 al enige tijd niks meer vernomen van een nieuw op te richten NHI. De instelling moest de voordelige hypotheekfinanciering van banken mogelijk maken. Partijen als pensioenfondsen, verzekeraars en andere investeerders zouden risicovrij in de Nederlandse hypotheekmarkt kunnen investeren middels door de NHI uitgegeven ‘hypotheekobligaties’. Met dit geld zouden door de staat gegarandeerde NHG-hypotheken kunnen worden opgekocht van banken.

Jan van Rutte, oud-topman van ABN Amro en voorzitter van de werkgroep die de NHI voorbereidde, laat nu aan verschillende media weten dat de oprichting op een dood spoor zit. Het probleem is dat de Europese Commissie (EC) staatssteun vermoedt, aangezien de door de NHI opgekochte NHG-hypotheken een staatswaarborg hebben. Volgens Van Rutte gaven Nederlandse banken aan het eventuele voordeel terug naar de klanten te willen laten stromen. Desondanks lukte het de werkgroep niet om tot een overeenstemming te komen met de EC.

De NHI zou voor meer dan 50 miljard aan hypotheekfinanciering verzorgen en zowel pensioenfondsen als verzekeraars zagen de investeringskansen wel zitten.

Tags: home, hypotheken

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.