Brexit kan rem zetten op woningverkopen

juni 29 15:19 2016 Print dit artikel

Hoewel het aantal woningverkopen en de woningprijzen in 2016 nu al fors hoger uitvallen dan het Economisch Bureau van ABN Amro eerder voorspelde, houdt men vanwege de Brexit toch vast aan de eerdere voorspelling dat de woningprijzen dit jaar met 4%zullen stijgen.

In de eerste vijf maanden van 2016 zijn ruim 75.000 bestaande woningen verkocht. Dat is een kwart meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Als het aantal verkopen de rest van het jaar met hetzelfde tempo toeneemt, komt het totaal uit op 223.000. Dat is 13.000 huizen meer dan in het recordjaar 2006. ABN Amro verwacht echter dat dit aantal niet wordt bereikt. De economen gaan uit van een jaartotaal van 205.000.

Brexit-referendum

ABN Amro voorspelt dat dit jaar 15% meer huizen van eigenaar zullen wisselen dan in 2015. De economen gingen in maart nog uit van een toename van 10%. Volgend jaar komt daar volgens de bank nog eens 5% bij en stijgen de prijzen met 3%. De percentages voor 2017 zijn gelijk aan de eerder afgegeven raming voor 2017.

De belangrijkste oorzaak hiervoor is de uitkomst van het Brexit-referendum. “De uitslag zorgt voor onzekerheid, die zich waarschijnlijk vertaalt in een economische groeivertraging, met nadelige consequenties voor de arbeidsmarkt. Minder werkzekerheid tempert de bereidheid om grote, financiële verplichtingen aan te gaan, zoals de aanschaf van een huis”, aldus Philip Bokeloh, econoom bij ABN Amro.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.