Bodem hypotheekrente bereikt – of niet?

december 06 15:44 2016 Print dit artikel

De bodem van de hypotheekrente lijkt in november na lange tijd eindelijk bereikt. Dat concludeert MoneyView in de Hypotheekrente Barometer. Of gaan de tarieven toch weer verder omlaag?

De ene na de andere aanbieder verhoogde in november zijn tarieven, constateert MoneyView. Tussen 2 en 11 november waren er nog verlagingen bij de Allianz Hypotheek van De Hypotheekshop en De Hypotheker, bijBouwe, Merius, NIBC en Volksbank. Tussen 18 en 25 november verhoogden deze partijen hun tarieven, op Allianz na.

De hoogste verhoging bedroeg 0,25% voor het 10-jaarstarief van Munt Hypotheken. Grootbanken als ABN Amro, ING en SNS verhoogden diverse tarieven met 0.05 tot 0,2%. Rabobank verhoogde de tarieven eerst in de eerste week van november en daarna nogmaals in de derde week.

Trump-effect

De rentestijgingen zorgden voor topdrukte bij hypotheekadviseurs en -verstrekkers. In november noteerde HDN 46.500 hypotheekaanvragen. Waarschijnlijk draagt het ‘Trump-effect’ bij aan de verhogingen. Onzekerheid over het beleid van de nieuwe president zou een prijsopdrijvend effect hebben op de kapitaalmarkten. Dat werkt door in de hypotheekrente in Nederland.

Toch is het volgens MoneyView nog maar de vraag of er sprake is van een verder stijgende trend. Munt verlaagde in de laatste week van november de tarieven alweer, net als Acadium en Volksbank.

Laagste en hoogste

De laagste rente voor een 10-jaars annuïteitenhypotheek met NHG bedroeg in de laatste week van november 1,57%, een verschil van 0,03% ten opzichte van oktober. Dit tarief was van toepassing bij bijBouwe. Met 1,57% zat de de Allianz Annuïtaire Hypotheek van De Hypotheekshop en De Hypotheker daar net boven. De Obvion Hypotheek kende in november het hoogste 10-jaars annuïtaire NHG-tarief: 2,34%.

Het gemiddelde 10-jaars NHG-annuïteitentarief lag in de laatste week van november 0,08% hoger dan in oktober: 1,84% tegenover 1,76%.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.