Bezorgdheid over woonboothypotheken

februari 17 15:18 2016 Print dit artikel

Met het wegvallen van ING als hypotheekverstrekker voor woonboten, ontstaat bezorgdheid over het gebrek aan concurrentie in dit hypotheeksegment. Het is nog maar de vraag of een nieuwe aanbieder gaat opstaan in Nederland.

De ING stopt per 1 oktober met het verstrekken woonboothypotheken, oftewel de zogenoemde watervilla-hypotheek. Volgens de bank blijft de dienstverlening aan bestaande klanten gewaarborgd.

De ING stelt dat deze markt om specialisten vraagt en daarom niet meer bij ING past. “Het is moeilijke materie, onder meer vanwege de juridische discussies. Er blijft wel expertise bij de ING, want voor de bestaande klanten verandert er niets”, laat de bank weten aan de branchevereniging van woonbotenbezitters LWO.

De ING is de grootste speler in deze markt. De bank zegt te verwachten dat nieuwe partijen de hypotheken van woonboten zullen overnemen. Hoogleraar Peter Boelhouwer van de TU Delft twijfelt daar aan. “Vaak zie je dat als banken uitstappen uit producten die ze moeilijk vinden, dat andere banken het als te risicovol zien”, zegt hij vanavond in het tv-programma EenVandaag. Boelhouwer schat dat als er geen andere spelers op de markt komen, de woonboten met een waardevermindering tot 40% rekening moeten houden.

Rabobank wél

Volgens de LWO blijft Rabobank overigens wel woonschepen financieren, tot 90% van de marktwaarde. De ontstane situatie is voor de PvdA aanleiding geweest om Kamervragen te stellen aan de minister van Financiën. “Met het wegvallen van ING blijft alleen de Rabobank over. Prijs en kwaliteit zijn dan altijd in handen van één aanbieder. Dat is niet in het belang van de klant”, stelt Tweede Kamerlid Albert de Vries.

De PvdA wil van de minister weten hoeveel mensen geraakt worden door het besluit van ING en wil duidelijkheid voor woonbootbezitters over de mogelijke gevolgen.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.