Betere online samenwerking hypotheekmarkt

maart 30 15:51 2016 Print dit artikel

Van de professionals die werkzaam zijn bij een hypotheekverstrekker geeft 46% aan veel online samen te werken. 27% geeft aan dit weinig te doen. Vorig jaar gaf nog slechts een derde aan dat hij of zij veel online samenwerkte.

Met deze percentages mogen hypotheekverstrekkers zich in verhouding tot organisaties uit de bankensector, verzekering,- pensioen- en accountancybranche koploper noemen als het gaat om online samenwerken.

Eigen belang

Dat blijkt uit een onderzoek dat onderzoeksbureau Markteffect in opdracht van Hyarchis heeft uitgevoerd naar de status van online samenwerken met klanten binnen de financiële branche. Online samenwerken is volgens het rapport pas online samenwerken als alles binnen één systeem gebeurt, waartoe alle stakeholders toegang hebben.

De keuze om processen te digitaliseren en te werken binnen één systeem wordt vooral ingegeven door tijdwinst, plaats- en tijdonafhankelijk werken en kostenreductie. Het voordeel ‘klanten ervaren dit als positief’ wordt door de hypotheekprofessionals niet als de belangrijkste reden genoemd.

Privacy beter waarborgen

14% van de ondervraagde hypotheekprofessionals geeft aan dat de privacy een belangrijk nadeel is. Zij zouden wel meer online willen samenwerken, mits er technieken gebruikt worden die de privacy voor de volle 100% kunnen garanderen.

Lange weg te gaan

Veel hypotheekverstrekkers denken volgens het onderzoek dat zij goed op weg zijn met het realiseren van online collaboration, maar dat blijkt in werkelijkheid nog vele malen beter te kunnen. “We zien dat de processen aan de frontoffice-kant meestal prima zijn ingeregeld. Consumenten kunnen online aanvragen wat de maximale hypotheek is en zo hier en daar is het ook mogelijk om bepaalde documenten te uploaden om het aanvraagproces te bespoedigen. Maar wat als we de motorkap openen? Dan ziet het proces er vrijwel hetzelfde uit als tien jaar geleden: documenten gaan (digitaal) van verschillende afdelingen naar verschillende systemen met heel veel overdrachtsmomenten. Dat haalt volledig de snelheid uit het proces. Daarbij is het vaak nog steeds niet mogelijk om echt alles online te doen. Denk alleen al aan het feit dat een ‘echte’ handtekening meestal vereist blijft onder documenten.”

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.