Beter inspelen op complexere klantsituaties

december 08 09:07 2015 Print dit artikel

Redactie InFinance | Datum: 08-12-15

Complexere klantsituaties vragen om een hogere anticipatie van adviseurs. De life-events en demografische ontwikkelingen leidden tot veranderingen qua woonbehoefte en financieringsvraagstukken. Het is daarom essentieel dat meer adviseurs daar met financiële planning op inspelen, zegt Rein Wispelweij, directievoorzitter BLG Wonen, in zijn column in de InFinance special Kansen & Visies 2016.

De financiële diensterverlening zal de komende jaren door een enorme digitaliseringslag en de komst van een multi-, cross- en omnichannelklantbenadering toegankelijker worden en vereenvoudigen. Daarentegen worden klantsituaties complexer. De groei van samengestelde gezinnen, de vergrijzing en het aantal zelfstandigen vraagt om een hogere anticipatie van adviseurs. De life-events en demografische ontwikkelingen leidden tot veranderingen qua woonbehoefte en financieringsvraagstukken. Het is daarom essentieel dat meer adviseurs daar met financiële planning op in spelen.

Steenrijk doch straatarm
Neem nu de omvangrijke vergrijzing die een grote impact heeft op de woningmarkt. Het totale nettovermogen in koopwoningen is circa 500 miljard euro. Het aandeel van de 50-plussers daarin is 80%. De gemiddelde overwaarde op het huis ligt rond de 257.000 euro. En een derde van de 60-plussers heeft geen hypotheekschuld meer. Tegelijkertijd kunnen deze senioren een extra financiële armslag goed gebruiken. Zij zijn zogezegd steenrijk, maar ook straatarm. De koopkracht van veel ouderen gaat achteruit en vaak is er geld nodig voor noodzakelijke renovaties, gewenste aanpassingen aan de woning of voor schenkingen aan de (klein)kinderen. Proactief vermogensbeheer is daarom een blijvend aandachtsgebied.

Verduurzaming van de woningportefeuille
Daarnaast blijft het voor alle leeftijden van belang om de stijgende woonlasten in de gaten te houden. De afgelopen jaren is de btw verhoging op elektriciteit en gas flink gestegen en naar verwachting zal die stijging zich door ontwikkelen. Adviseurs kunnen op deze stijgende energiebelasting voor huishoudens inspringen door energiebesparing actief mee te nemen in hun financieel advies.

Het thema duurzaamheid is een permanent agendapunt. Dat zie je onder meer aan de verduurzaming van de woningportefeuille door de overheid. Met de invoering van het energielabel is de classificering op grond van energiezuinigheid gestart. Het zou goed mogelijk zijn dat de bezitters van huizen met een A-label gaan profiteren van kortingen en bezitters van huizen met niet-energiezuinige labels toeslagen gaan krijgen.”

Tags: financiele-planning, home, hypotheken, verzekeringen

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.