Beperkte woningkeuze schaadt consumentenvertrouwen

september 11 10:21 2017 Print dit artikel

Inmiddels ziet 52% van de Nederlanders een probleem in het slinkende aanbod aan te koop staande woningen. Steeds meer mensen voelen zich hierdoor op de koopmarkt buitenspel geplaatst. Bij een stijging van de hypotheekrente zullen nog meer mensen worden buitengesloten, is de verwachting.

Dit stelt Vereniging Eigen huis op basis van de Eigen Huis Marktindicator over het tweede kwartaal van 2017. Consumenten hebben dus nog voldoende vertrouwen in de woningmarkt. “Een huis willen kopen is wat anders dan het ook daadwerkelijk kunnen kopen. Het krappe aanbod, de hoge prijzen en de financiering daarvan zijn voor velen drempels die zij maar moeilijk over komen. Zodra de rente oploopt gaat het strakke financiële keurslijf voor huizenkopers direct knellen”, stelt VEH vast.

slechtere betaalbaarheid

De Marktindicator scoort in augustus één puntje lager op waarde 112. De belangrijkste redenen hiervoor zijn volgens VEH de slechtere betaalbaarheid en de beperkte keuze in te koop staande woningen. Het aandeel Nederlanders dat vindt dat een koophuis slechter betaalbaar is geworden, nam in een jaar tijd toe van 9% naar 40%.

Op de vraag of het nu wel een goede tijd is om een huis te kopen antwoordde een jaar geleden nog 58% met een ‘ja’, nu is dat teruggelopen naar 41%.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.