België wil transparante hypotheekverstrekkers

mei 04 09:51 2016 Print dit artikel

Belgische hypotheekverstrekkers moeten vanaf 1 december een nieuw formulier invullen waarop alle kosten staan die bij een hypotheek komen kijken. Banken moeten daarop niet alleen de volledige kostprijs van het krediet meedelen, maar de klant ook wijzen op alle daaraan verbonden risico’s.

Het verplicht te gebruiken standaardformulier gaat dus verder dan alleen het hypotheekbedrag, de rentevoet en het bedrag van de maandelijkse aflossingen, zoals dat nu in België gebruikelijk is te vermelden.

Nieuwe wetgeving België

De huidige Belgische wet inzake hypothecaire kredietverstrekking dateert van 1992, en was op vele vlakken aan een modernisering toe. Een wetsontwerp van Vicepremier en Minister van Economie Consumentenzaken Kris Peeters die dit moet regelen, werd vorig jaar aangenomen en is per 1 december 2016 van kracht.

Doolhof van cijfers en regeltjes

“Een hypothecair krediet voor de aankoop van een woning afsluiten, is door het doolhof van cijfers en regeltjes, geen simpele klus. Ik wil dat de consument beter geïnformeerd is. Door de nieuwe regelgeving zal de consument de voorwaarden voor verschillende leningen bij verschillende banken makkelijk met elkaar kunnen vergelijken. Bovendien maken we een herziening of herfinanciering van een lopende lening níet duurder: de wederbeleggingsvergoeding blijft maximum 3 maanden intrest kosten,” aldus Peeters.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.