Belastingvoordeel duurzaam wonen minimaal

september 05 15:24 2018 Print dit artikel

Consumenten die nu maatregelen nemen om hun energieverbruik te verminderen, hebben daar maar weinig belastingvoordeel van. Als zij hun gas- en elektraverbruik met 5% kunnen verminderen – waar de overheid in prognoses van uitgaat – dan is hun belastingvoordeel in 2019 nog geen 5 euro.

Dat heeft Vereniging Eigen Huis (VEH) berekend op basis van nu bekende informatie uit het Regeerakkoord, de Fiscale Vergroeningsbrief en de tarieven 2019 genoemd in de Wijziging van de Wet opslag duurzame energie.

VEH: “De belastingen op een gemiddelde gas- en elektrarekening van een eigen woning schieten volgend jaar met maar liefst 25% omhoog. Huiseigenaren gaan daardoor in 2019 ruim 150 euro meer aan energiebelasting betalen. De stijging is het resultaat van de optelsom van een hogere energiebelasting op gas, een forse verhoging van de Opslag duurzame energie (ODE) met 66 euro, een verlaging van de belasting op elektra en een kleinere korting op de energiebelasting.”

Overheidsbeleid onrechtvaardig

De belastingverhogingen benadelen volgens VEH vooral mensen die zelf niet in staat zijn om hun huis energiezuiniger te maken. Onrechtvaardig, zegt algemeen directeur Cindy van de Velde: “Het is aan het kabinet om niet alleen de lasten te verhogen, maar ook om mensen te helpen om hun huis energiezuiniger te maken. Tot nu toe is dergelijk overheidsbeleid nog ver te zoeken. Veel mensen kunnen hun verbruik nauwelijks verminderen en moeten eerst nog flink sparen om hun huis energiezuiniger te maken. Vooral zij hebben het meeste nadeel van deze belastingverhogingen.”

Optelsom

Dit jaar betaalt een woningeigenaar met een gemiddeld gezinsverbruik volgens VEH via zijn energierekening 614 euro aan belastingen. In 2019 zal dit bedrag dus naar verwachting met 25% oplopen naar 766 euro. De stijging van 152 komt voor een groot deel door de toename van de ODE met 66 euro, stelt VEH vast. Als tweede gaat de belasting op gas omhoog terwijl de belasting op elektriciteit daalt. Per saldo betaalt een huiseigenaar hierdoor volgend jaar 24 euro meer energiebelasting. De lagere korting op energiebelasting resulteert nog eens in een belastingstijging van gemiddeld 62 euro.

Het bericht Belastingvoordeel duurzaam wonen minimaal verscheen eerst op InFinance.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.