Banken verliezen terrein op startersmarkt

november 16 15:25 2015 Print dit artikel

Redactie InFinance | Datum: 16-11-15

Verzekeraars en pensioenfondsen hebben op de startersmarkt de leidende positie van de grootbanken overgenomen. De top 3 bankholdings (ING, ABN, Rabobank) zagen hun marktaandeel op de totale hypotheekmarkt in het derde kwartaal van 2015 zelfs afnemen tot onder de 50%.

Dit blijkt uit de Hypotheekupdate van IG&H Consulting & Interim over het derde kwartaal van 2015. In 2008 hadden de drie bankholdings samen nog meer dan 70% marktaandeel. Michiel Elich, partner bij IG&H: “Waar de banken inleveren, is het marktaandeel van verzekeraars en pensioenfondsen sterk gestegen naar inmiddels ruim 30%.”

Eerder dit jaar bleek uit onderzoek van IG&H ook al dat regiepartijen gegroeid waren naar ruim 10% marktaandeel. Ook dit kwartaal is MUNT Hypotheken de grootste stijger (+3,3%). De hypotheekverstrekker is ruim één jaar na oprichting de vijfde hypotheekverstrekker van Nederland geworden.

Startersmarkt
Het marktsegment waar de top 3 banken volgens IG&H het meest onder druk staan, is de startersmarkt. “De afgelopen periode hebben veel nieuwe aanbieders de Nederlandse hypotheekmarkt betreden vanwege het aantrekkelijke rendement. Zij richten zich veelal op het lagere deel van de startersmarkt met NHG en bieden hier zeer scherpe rentes om snel marktaandeel te veroveren. Het blijkt lastig voor banken om hier tegenop te boksen”, zegt Elich. Ook buitenlandse partijen richten zich vooral op de aantrekkelijke startersmarkt.

Topkwartaal oversluiters
De hypotheekmarkt is het afgelopen kwartaal in omzet met bijna 50% gestegen ten opzichte van een jaar geleden. De oversluitmarkt kende zelfs het beste kwartaal in vier jaar (+99%) en de aankoopmarkt het beste kwartaal (+36%) sinds de start van de crisis in 2008. Elich: “Ondanks dat de cijfers iets vertekend zijn doordat veranderde regelgeving per 1 juli een extra piek heeft opgeleverd in het derde kwartaal, laat het zien dat het huidige vertrouwen in de woningmarkt zeer goed is. De lage rente doet de rest.” 

Tags: home, hypotheken

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.