Banken pleiten voor duurzamer NHG

januari 16 17:02 2017 Print dit artikel

De Nederlandse Vereniging van Banken pleit voor mogelijkheden waarmee ouderen hun zorgkosten kunnen betalen, zonder dat ze hiervoor eerst hun huis moeten verkopen. Ook moet er meer financieringsruimte komen voor de energiezuinigste woningen en klimaatrisico’s worden geïntegreerd in financiële risicomodellen.

Deze en meer ideeën heeft de NVB opgetekend in het vandaag gepubliceerde discussiestuk ‘Sustainable Development Goals’. Hierin constateren de banken ook dat een financieel gezonde oude dag niet langer gegarandeerd is. Om die reden gaan banken die hun deskundigheid op het gebied van vermogensbeheer nu nog enkel met de vermogende klanten delen, deze kennis ook inzetten voor hun minder vermogende klanten (‘wealth management for all’).

Verduurzaming woningmarkt

Op de particuliere woningmarkt kan verduurzaming versneld worden door de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) te verruimen voor nul-op-de-meter huizen, schrijft de NVB. “Voor particulieren die geen extra hypotheek kunnen of willen nemen voor verduurzaming ontwikkelen de banken een alternatieve, ‘gebouwgebonden’ financieringsvorm.”

Langer zelfstandig in eigen woning

Door vernieuwende financiële dienstverlening willen banken beter tegemoetkomen aan de maatschappelijke wens om tot op hoge leeftijd zelfstandig thuis te wonen. “Dat kan bijvoorbeeld door geldstromen voor wonen, zorg en pensioen flexibeler te kunnen inzetten voor specifieke behoeften. Banken gaan hierover in gesprek met (zorg)verzekeraars, pensioenfondsen en overheid. Ook zelf willen banken integraler gaan werken: als een huis wordt aangepast voor de oude dag, worden klanten gestimuleerd om ook kansen voor verduurzaming te pakken”, aldus de NVB.

Openbare consultatie

Banken gaan de ideeën die zij opperen in het discussiestuk verder uitwerken in het Platform voor Duurzame Financiering van DNB. Daarin werkt de financiële sector samen met toezichthouders en overheid aan maatschappelijke vraagstukken. Belangstellenden kunnen binnenkort op de website van de NVB reageren op de openbare consultatie.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.