Anders wonen, anders financieren

juli 28 12:52 2016 Print dit artikel

De toenemende vraag naar ‘Tiny Homes’, veelal houtskeletbouw, is ontstaan in de USA als antwoord op een serie gebeurtenissen die de huizenmarkt stevig aan het wankelen bracht. Waait de ‘stille woonrevolutie’ ook over naar Nederland? Het zou zo maar eens kunnen, voorspelt Gert Vasse.

Kennissen van ons hebben eigenhandig een bouwval opgeknapt tot een droomhuis. Ook het interieur en meubilair is grotendeels zelfgemaakt van mooie natuurlijke materialen. Tijdens mijn bezoek kregen we het over het succesverhaal van hun dochter. Zij is één van de initiatiefnemers van Sustainer Homes. Die ontwerpen en bouwen duurzame woningen, vakantiewoningen en kantoren op basis van modulaire houtskeletbouw, gerecyclede en herbruikbare materialen. Deze startup maakt een gigantische ontwikkeling door. Sustainer homes behoort in het rijtje van ‘het nieuwe wonen’-initiatieven, net als bijvoorbeeld de ‘Tiny House Movement’.

De toenemende vraag naar ‘kleine huizen’, veelal houtskeletbouw, is ontstaan in de USA als antwoord op een serie gebeurtenissen die de huizenmarkt stevig aan het wankelen bracht. Door de crisis raakten mensen hun huizen kwijt en konden starters moeilijker aan een woning komen. De behoefte aan betaalbare en flexibele woonvormen zorgde ervoor dat pioniers hun eigen huisjes gingen bouwen.

Meer vrijheid, minder kosten

Inmiddels is een interessante beweging ontstaan waarbij de focus ligt op eenvoudig en duurzaam en goedkoper leven, en op het creëren van meer vrijheid. Die beweging kan rekenen op animo van starters maar ook van senioren en gezinnen die een woning op eigen erf erbij willen zetten voor ouders of kinderen. Ook ontstaan er commune-achtige initiatieven om samen een wooneenheid te vormen op een gezamenlijke kavel. Doordat de lichte woningen vaak nagenoeg volledig voorbereid gebouwd worden en ze op speciale grondschroeven geplaatst kunnen worden, is de doorlooptijd veel sneller en goedkoper dan van reguliere woningen. En de woningen zijn eventueel ook weer gemakkelijk te verhuizen naar een andere plek.

Woonrevolutie

Waait de ‘stille woonrevolutie’ ook over naar Nederland? Het zou zo maar eens kunnen. Ook op de Nederlandse markt zien we zowel het aanbod als de vraag toenemen. Opvallend is ook de belangstelling vanuit gemeentes, energie- en telefoniebedrijven. Allemaal signalen dat we hier de komende tijd veel meer van gaan horen.

Acceptatiebeleid

Deze nieuwe manieren van wonen vragen natuurlijk ook om nieuwe financieringsconstructies. Zo is er momenteel nog geen Tiny Househypotheek. Sustainer Homes is bijvoorbeeld in gesprek met diverse banken voor de financieringsmogelijkheden. Om de woningen te financieren zijn er nog wel wat hobbels te nemen. Dit soort woningen moet je namelijk op basis van een ander LTV- en LTIbeleid accepteren. Ze moeten niet beschouwd worden als recreatiewoningen maar als volwaardige woningen. Daarnaast moeten deze veelal zelfvoorzienende woningen ook niet met de reguliere woonquotebenadering beoordeeld worden, maar moet er rekening gehouden worden met de zeer lage gas-, water- en lichtlasten.

Ondersteuning

Voor adviserend Nederland ontstaan er door de nieuwe manieren van wonen ook kansen. Adviseurs kunnen zich onderscheiden door hulp en ondersteuning te bieden als het gaat om de regelgeving omtrent dergelijke woningen, de subsidiemogelijkheden en uiteraard de financieringsmogelijkheden. Aan u allen de oproep om deze ontwikkelingen op de voet te volgen en te kijken hoe we in kunnen spelen op deze mogelijke nieuwe woonrevolutie . Mooi om te zien dat bijvoorbeeld Obvion al aandacht besteedt aan dergelijke nieuwe wooninitiatieven op haar themawebsite zowilikwonen.obvion.nl. Wie volgt?

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.