Als zzp’er een hypotheek aanvragen: kan dat?

februari 24 13:40 2023 Print dit artikel

Steeds meer mensen in Nederland stappen uit loondienst en gaan zelfstandig verder. In de afgelopen jaren is het aantal zzp’ers in ons land flink toegenomen. Geen wonder. Het ondernemerschap biedt veel voordelen. Toch geeft het soms ook zorgen. Er is namelijk minder financiële stabiliteit. Geen vangnet wanneer er tijdelijk geen werk is of als je ziek wordt. Mede daardoor kan het ook lastig zijn om een lening of hypotheek aan te vragen. Wil de bank dit risico wel nemen? 

Laten we beginnen met het goede nieuws. Een hypotheek aanvragen als zzp’er kan wel degelijk. Het is lange tijd lastig geweest om een hypotheek aan te vragen als ondernemer. Zeker wanneer je pas net was begonnen. De stelregel bij veel hypotheekaanbieders was dat je minimaal drie jaar positieve cijfers kon leveren alvorens er een hypotheek aangevraagd kon worden. Inmiddels zien we een kentering van de hypotheekmarkt en gaat deze meer open voor alle ondernemers. Ook zij die nog niet drie jaar actief zijn. Daarnaast zijn er hypotheekaanbieders die zich specifiek richten op de ondernemer. Goed voorbeeld is Van Lanschot.

Maar waar let je op bij een hypotheekaanvraag als ondernemer? Wat kun je verwachten?

Waar wordt naar gekeken bij de hypotheekaanvraag?

Omdat de financiële situatie van een ondernemer erg onstabiel kan zijn, moet er op andere dingen worden gelet dan bij een iemand die ‘gewoon’ in loondienst is. Natuurlijk kan je zeggen dat niets zeker is in het leven, maar een gewone werknemer zal over het algemeen altijd over inkomen beschikken. Een vast contract kan ook ontbonden worden, maar ook dan zijn er regelingen en vangnetten die het mogelijk maken dat hij alsnog langere tijd de hypotheeklasten kan betalen. Bij een ondernemer zijn die vangnetten vaak niet aanwezig. Dat is het risico van het vak en tegelijkertijd ook het risico dat de hypotheekverstrekker moet meenemen in de beoordeling.

Van Lanschot heeft zich gespecialiseerd in de ondernemer en weet hoe belangrijk het is dat er maatwerk wordt geleverd. Daarbij wordt elke situatie apart beoordeeld. Zo wordt er gekeken naar het volgende:

  •          In welke sector ben je werkzaam? Hoe gaat het momenteel binnen deze sector?
  •         Heeft het bedrijf zich de afgelopen jaren goed doorontwikkeld?
  •         Wat verwacht men van de toekomst van het bedrijf? Hoeveel risico loop je?

Hoe lang moet je actief zijn als ondernemer?

Voor de kentering van de hypotheekmarkt was het meestal verplicht om minimaal drie jaar actief te zijn als ondernemer. Dit gaf de hypotheekverstrekker genoeg kans om de groei en het risico van het bedrijf te beoordelen. Inmiddels maak je echter ook als beginnend ondernemer meer kans. Althans, meestal moet je wel jaarcijfers kunnen indienen. Je kunt niet verwachten dat je na een maand van ondernemerschap al in aanmerking komt voor een hypotheek. Na een jaar maak je echter al meer kans dan voorheen. Niet geprobeerd is altijd mis.

Heb je nog geen huis op het oog, maar wil je gewoon eens weten wat mogelijk zou zijn? Vraag dan gerust vrijblijvend een gesprek aan bij een hypotheekverstrekker. Bij voorkeur eentje die gespecialiseerd is in ondernemers. Zo weet je ongeveer waar je aan toe bent. 

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

Partnernieuws
Partnernieuws

Bovenstaande tekst is geschreven door één van onze (kennis)partners. Hypotheek Business Club gaat uit van de betrouwbaarheid van de aangeleverde informatie door de aanbieder.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.