After the Break: Vergroot de maximale leencapaciteit

mei 07 11:11 2019 Print dit artikel

Op 23 april liet Harrie-Jan van Nunen MFP ons tijdens de HBC Break zien hoe we de leencapaciteit van de klant eenvoudig kunnen vergroten door slim gebruik te maken van de ruimtes die de hypotheeknormen ons bieden. Naar aanleiding van dit webinar kwamen vele aanvullende vragen binnen van kijkers. Een aantal van die vragen, én de antwoorden, willen wij u niet onthouden.

After the Break: Vergroot de maximale leencapaciteitBekijk het webinar hier terug

Vraag 1
Tijdens het webinar zegt Harrie-Jan dat er nogal wat hypotheken zijn gesloten na 1-1-2013 waarbij geen rekening is gehouden met maximale renteaftrek van 30 jaar zodra ze bijvoorbeeld in 2017 weer een hypotheek afsluiten voor 30 jaar. Hierdoor verliest relatie de volledige renteaftrek. Harrie-Jan geeft aan dat hij verderop in de uitzending hierop terugkomt om dit alsnog te corrigeren. Helaas kwam dit onderwerp niet meer ter sprake. Zijn hier toch mogelijkheden voor misschien?

Antwoord
Een hypotheek die ten onrechte voor een te lange duur is afgesloten, kun je enkel herstellen, door de looptijd contractueel naar de juiste duur te brengen. Daarna zal de consument extra aflossingen moeten doen, zodat men weer onder de tenminste annuïtaire aflossingslijn te komen.

Alleen jaarlijks extra aflossen is onvoldoende.

Vraag 2
Waar kan ik de actuele woonquotes vinden?

Antwoord
De woonquotetabellen kun je vinden in de tijdelijke regeling hypothecair krediet (bijlage 1 e.v.)

Ze staan ook opgenomen in de voorwaarden en normen NHG (zijn dezelfde)

Vraag 3
U doet nieuwe hypotheek totaal op 25 jaar omdat er al hypotheek had gelopen van 5 jaar. Maar waarom niet een gedeelte van 25 jaar en het hogere op 30 jaar?

Antwoord
Dit is zeker mogelijk. Wanneer je de hypotheek opsplitst in 2 leningdelen is een duur van 30 jaar voor het meerdere mogelijk. Let wel: Je moet dan wel uitgaan van de oorspronkelijk hoofdsom van de lening en niet van de restant hoofdsom op het moment van oversluiten!

Vraag 4
Welke banken rekenen volledig IKB mee?

Antwoord
Verschillende banken kennen verschillende invullingen welke emolumenten wel of niet meetellen bij een IKB. ING heeft als een van de weinige de stelregel dat het volledige budget meetelt ongeacht de wijze waarop het is ingevuld.

Vraag 5
Welke banken rekenen zonder correctiepost privégebruik auto bij de Inkomensverklaring Ondernemer?( zonder NHG uiteraard)

Antwoord
Dit zijn o.a. woonfonds, Lloyds en Hypotrust (in aantal labels). In de inkomensanalyse (www.viiz.nl) komen deze allemaal naar voren evenals andere correcties.

 

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

Hypotheek Business Club
Hypotheek Business Club

De Hypotheek Business Club is een uniek platform waar hypotheekprofessionals elkaar treffen en ervaringen en gedachten kunnen uitwisselen. Kennisoverdracht, nieuws, opleidingen en netwerken zijn enkele eigenschappen van de Club.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.