Afname NHG door stijgende woningprijzen

oktober 20 13:42 2016 Print dit artikel

In het derde kwartaal van 2016 hebben 31.100 huishoudens de aankoop of verbetering van hun woning gefinancierd met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dat is meer dan in het vorige kwartaal, maar een daling vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Dat blijkt uit de kwartaalcijfers van het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW). Het aantal met NGH verstrekte hypotheken steeg van 28.300 in het tweede kwartaal naar 31.100. In het derde kwartaal van 2015 lag het aantal nog op 37.800.

In 2016 werden tot en met het derde kwartaal in totaal 87.500 garanties afgesloten, vergeleken met 100.600 vorig jaar, een daling van 13%. De afname hangt volgens het fonds samen met de sterk stijgende prijzen voor woningen. Omdat de NGH-grens gelijk is gebleven, komen dit jaar minder hypotheken in aanmerking voor de garantie.

Bovengrens omhoog

Dat wordt per 1 januari anders, als de maximale prijs van een woning die met NHG gefinancierd kan worden, gekoppeld wordt aan de gemiddelde woningwaarde. De bovengrens gaat omhoog, waardoor een woning tot maximaal 245.000 euro met NHG gefinancierd kan worden. Dat maximum ligt in 2016 op 231.132 euro.

Het garantievermogen van het waarborgfonds is het afgelopen kwartaal verder toegenomen. Dat biedt het WEW naar eigen zeggen de gelegenheid om verder te werken aan een NHG voor specifieke doelgroepen in de woningmarkt, zoals zzp’ers en starters.

Nieuwe uitdagingen

“Met de koppeling aan de gemiddelde woningwaarde bedienen we weer dezelfde groep als voor de crisis: mensen die geen hoog inkomen hebben, maar wel op een verantwoorde manier een woning willen kopen”, zegt Arjen Gielen, algemeen directeur van het WEW. “Ondertussen heeft deze groep te maken met nieuwe uitdagingen rondom wonen en andere mogelijkheden bij de financiering daarvan. Nu de gezondheid van het fonds toeneemt, kunnen wij ons steeds meer richten op deze nieuwe uitdagingen voor onze klanten. Waar we met NHG kunnen bijdragen aan oplossingen, zullen wij dat doen.”

In het derde kwartaal deden 840 huishoudens een beroep op het fonds in verband met de verkoop van hun woning met verlies. Vorig jaar ging het in het derde kwartaal om 1030 verliesdeclaraties, zo’n 20% meer. De daling van het aantal verliesdeclaraties komt volgens het WEW door extra aflossingen op de hypotheken, de lage hypotheekrente, de stijgende huizenprijzen en de aantrekkende economie.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.