AFM wil consument aanzetten tot aflossen

maart 28 15:31 2017 Print dit artikel

Het team Consumentengedrag van het AFM Expertisecentrum onderzoekt hoe huiseigenaren tot actie kunnen worden aangespoord om hun hypotheek tijdig af te lossen. Daarbij wordt gekeken naar het consumentengedrag.

Ongeveer 30% van alle woningbezitters heeft een volledig aflossingsvrije hypotheek. Deze risicovolle doelgroep kan aan het einde van de looptijd in de problemen komen. Hetzelfde geldt voor beleggingshypotheken die mogelijk minder opbrengen dan verwacht.

De AFM stimuleert aanbieders om sneller risico’s te signaleren die kunnen ontstaan doordat mensen nu te weinig aflossen. Om vervolgens klanten hierover proactief te informeren en oplossingen aan te dragen.

De toezichthouder moedigt hen ook aan om hier gedragsexperimenten naar uit te voeren. “Zo leren we samen in de praktijk hoe deze consumenten in beweging komen om dit probleem aan te pakken en hoe groot het is.”

Gedragsexperimenten

Om een bijdrage te leveren aan de oplossing en deze kennis verder te ontwikkelen, onderzoekt het team Consumentengedrag van het AFM Expertisecentrum met twee financiële ondernemingen hoe deze potentieel kwetsbare consumenten in beweging kan worden gekregen.

Er worden daarvoor zes verschillende manieren kleinschalig getoetst. Men kijkt bijvoorbeeld of klanten gaan aflossen als ze zien dat anderen in een vergelijkbare situatie dat doen. Of wat er gebeurt wanneer er in de communicatie het accent wordt gelegd op eenvoudig kunnen aflossen.

“We onderzoeken hoe we klanten op verschillende manieren kunnen bewegen om met een adviseur in gesprek te gaan over hun hypotheek”, aldus de AFM. “Bijvoorbeeld door een zeer beperkte groep consumenten eenmalig (een deel van) de kosten van het advies en de afhandeling terug te betalen.”

De AFM informeert de markt en beleidsmakers over de uitkomsten van de experimenten. Het doel is dat alle partijen straks met deze inzichten aan de slag kunnen, om te zorgen dat voor potentieel kwetsbare consumenten de hypotheek in de toekomst betaalbaar blijft.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.