AFM onderzoekt vergoeding vervroegd aflossen

december 29 15:42 2016 Print dit artikel

De AFM verwacht begin 2017 de resultaten te presenteren van haar onderzoek naar de wijze waarop aanbieders de vergoeding bij vervroegd aflossing berekenen. De toezichthouder wil eerst nog meer verschillende betrokken organisaties consulteren.

Sinds de invoering van de nieuwe regels voor het bepalen van de vergoeding bij vervroegde aflossing mag die vergoeding niet hoger zijn dan het financieel nadeel dat een aanbieder heeft door de vervroegde aflossing. De nieuwe regels vloeien voort uit de Europese hypothekenrichtlijn, de Mortgage Credit Directive (MCD).

Minister wil duidelijkheid

In de nieuwe regelgeving staat echter niet beschreven op welke wijze aanbieders concreet invulling moeten geven aan het geleden nadeel van de aanbieder bij vervroegde aflossing. De AFM is daarom op verzoek van de minister van Financiën een onderzoek gestart naar de wijze waarop aanbieders de vergoeding bij vervroegd aflossing berekenen. Daarnaast heeft de toezichthouder AFM al met diverse belanghebbenden over dit onderwerp gesproken.

Nieuwe leidraad

Nadat het onderzoek is afgerond zal de AFM in een leidraad op hoofdlijnen aangeven hoe het financieel nadeel bij vervroegde aflossing op een adequate wijze kan worden berekend.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.