AFM handhaaft toetsrente op 5 procent

september 16 14:27 2015 Print dit artikel

Redactie InFinance | Datum: 16-09-15

De AFM heeft de toetsrente voor hypotheken voor het vierde kwartaal vastgesteld op 5%, gelijk aan het vorige kwartaal. Het is het laagst mogelijke toetsrente die de toezichthouder mag vaststellen.

Elk kwartaal bepaalt de toezichthouder de toetsrente voor hypotheken met een rentevastperiode korter dan tien jaar. Deze rente moet voorkomen dat huizenkopers een hypotheek met onverantwoord hoge woonlasten afsluiten. De hoogte van dit percentage bepaalt mede hoeveel een koper maximaal mag lenen.

AFM: “Voor hypotheken met een rentevastperiode korter dan tien jaar geldt de verplichting dat voor het bepalen of de hypotheek verantwoord is, wordt gerekend met de toetsrente. Als de werkelijke rente hoger is dan de toetsrente, dan moet er gerekend worden met de werkelijke rente. Door gebruik te maken van de toetsrente wordt voorkomen dat stijgingen van de rente na afloop van de rentevastperiode consumenten in de financiële problemen brengt.”

Tags: home, hypotheken

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.