‘AFM geeft branche een mooi compliment’

juli 09 11:53 2015 Print dit artikel

Redactie InFinance | Datum: 09-07-15

Het Verbond van Verzekeraars vindt de hoofdconclusie van de AFM dat banken, verzekeraars en zelfstandig adviseurs/bemiddelaars het provisieverbod over het algemeen goed naleven ‘een mooi compliment’ voor de gehele verzekeringssector.

Het onderzoek betreft een aselecte steekproef en is geen evaluatie van het provisieverbod. Die staat voor 2017 op het programma. Het Verbond: “Dat de AFM nu al stelt dat er geen ongewenste afspraken en geldstromen tussen aanbieders en adviseurs zijn laat zien dat de transitie van verkoop gedreven naar klantgerichte advisering de goede kant op gaat. Het provisieverbod voor complexe en impactvolle producten is een grote stelselwijziging. De verzekeringsbedrijfstak laat zien dat hij daar op een goede wijze invulling aan geeft.

Belangrijk signaal
De opmerking van de toezichthouder dat er nog een beperkt aantal afspraken en betaalstromen waargenomen zijn die mogelijk een belangenconflict in de hand werken, ziet het Verbond als een belangrijk signaal aan de betreffende marktpartijen om daar werk van te maken.

Deze afspraken zien onder meer op beheerwerkzaamheden voor tweede pijler pensioenportefeuilles en betalingen van aanbieders aan softwareleveranciers om hun financiële producten op te laten nemen in advies- en/of vergelijkingstools. Daarnaast heeft de AFM betalingen van aanbieders gezien aan zusterorganisaties van zelfstandig adviseurs voor bijvoorbeeld marktonderzoek.

Tags: home, hypotheken, pensioenen, verzekeringen

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.