Adviseur heeft gidsfunctie voor starters

november 23 12:07 2015 Print dit artikel

Redactie InFinance | Datum: 23-11-15

“De gedachte dat een starter alles al heeft gegoogeld als hij bij een adviseur komt en slechts beperkt advies nodig heeft, is een illusie”, vindt Rein Wispelweij, directievoorzitter van BLG Wonen.

Uit onderzoek van GfK blijkt dat 40% van de starters op de woningmarkt geen idee heeft welk bedrag ze kunnen lenen. Bovendien vindt een op de vijf starters de aankoop van een woning moeilijker dan verwacht door de strengere hypotheekregels.

Uit het onderzoek blijkt dat het merendeel van de starters (66%) spaargeld inbrengt bij de financiering van de woning. Bij ruim vier op de tien gaat het hierbij zelfs om een bedrag boven de 20.000 euro. Wispelweij: “Het is verstandig dat mensen eerst sparen voordat zij een woning kopen. Wel moet voldoende spaargeld overblijven als gezonde buffer. Steeds vaker is dit laatste niet het geval en zijn starters gezien de stijgende huizenprijzen gedwongen al hun spaargeld in te zetten voor een maximale financiering. Wij vinden dat een ongezonde ontwikkeling op de woningmarkt en zien dit de komende jaren nog verder toenemen gezien de afname van de LTV-ratio”.

Gidsfunctie adviseur
Opvallende andere uitkomst van het onderzoek is dat 38% van de starters aangeeft dat zij het huis zonder hulp van de financieel adviseur nooit hadden kunnen kopen. “Adviseurs hebben een gidsfunctie en zouden nog meer moeten inspringen op de beperkte kennis bij starters”, aldus Wispelweij.

Bijna de helft van de starters heeft geen beeld bij het aankooptraject. Een stappenplan zou volgens 69% helpen bij een goede voorbereiding.

Tags: home, hypotheken

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.