Adviseur geduchte concurrent van execution-only

juli 12 15:29 2017 Print dit artikel

De kosten voor een execution-only-hypotheek liggen maar een fractie lager dan die voor een hypotheekadvies bij een echte adviseur aan tafel. Dat blijkt uit onderzoek van MoneyView. In een duidelijk competitieve markt maken online intermediairs het de gevestigde spelers flink moeilijk, zo lijkt het.

MoneyView onderzocht de impact van de aanvangskosten (advies-, bemiddelings- en/of distributiekosten) op de totale kosten van de hypotheek gedurende de eerste rentevaste periode, met als peildatum 1 juli 2017. Doorslaggevend hierbij blijkt de breedte van het assortiment waaruit gekozen kan worden. Aanbieders van mono-producten, zoals grootbanken en direct-writers, leggen het volgens MoneyView – op een enkele uitzondering na – af tegen partijen die een brede keus aan hypotheekproducten bieden. Aangezien het hier een betaald onderzoek betreft, zijn niet alle onderzoeksgegevens vrijgegeven voor publicatie.

Advies niet duurder

In het onderzoek zijn verschillende soorten distributiekanalen op een rij gezet en de totaalkosten gedurende de eerste rentevaste periode van een viertal klantcases met elkaar vergeleken. De informatie over de advieskosten is mede afkomstig van Advieskeuze.nl. Naast alle prijsaspecten betrok MoneyView ook de flexibiliteit van de goedkoopste hypotheekproducten in de vergelijking. Uit dit onderzoek blijkt dat online intermediairs het de gevestigde spelers flink moeilijk maken. “In de vier doorgerekende cases behoren veel online spelers die hun hypotheken met advies aan de man brengen tot de goedkoopste kanalen. Nog voordeliger kan de klant uit zijn bij een execution-only speler, die meerdere producten op het schap heeft liggen. Het kostenvoordeel is echter zeer klein ten opzichte van kanalen waarin wel wordt geadviseerd. Execution-only aanbieders met slechts één product in de etalage komen niet als voordeligste optie uit het onderzoek, ondanks dat deze spelers de laagste aanvangskosten kennen.”

Goedkoop en flexibel

Dat de verschillen in totaalkosten tussen veel partijen niet groot zijn, komt volgens MoneyView doordat de hypotheekmarkt een duidelijk competitieve markt is. Dit ondanks het feit dat de advies- en bemiddelingskosten dan wel de distributiekosten aanzienlijk van elkaar kunnen verschillen. Qua flexibiliteit van de producten blijken de goedkoopste proposities niet zonder meer het minst flexibel zijn, maar weer niet het meest.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.