ABN Amro: ‘Stijging woningverkopen vlakt af’

januari 05 10:59 2017 Print dit artikel

Het aantal woningverkopen zal het komend jaar nog stijgen, maar beduidend minder dan afgelopen jaar. Die verwachting spreekt het Economisch Bureau van ABN Amro uit in de Woningmarktmonitor.

De economen verwachten een stijging van 5% in 2017, vergeleken met 20% in 2016. De prijsstijging blijft volgens hen het komend jaar onverminderd hoog: 5%, net als in 2016. “We verwachten dat de woningmarkt in 2017 opnieuw een toename van de verkopen en hogere prijzen laat zien”, zegt Philip Bokeloh, econoom van het Economisch Bureau. “Een gebrek aan woningen die te koop staan gaat wel een rem zetten op de toename van het aantal verkopen. Ook de licht stijgende hypotheekrente gaat daaraan bijdragen, omdat het woningen minder betaalbaar maakt.”

Ook speelt volgens Bokeloh mee dat het voor starters steeds lastiger wordt een huis te kopen, door de gestegen prijzen en strengere hypotheeknormen. “In 2018 leidt dit volgens ons tot een lichte daling van de woningverkopen”, aldus Bokeloh.

Doorstromers

Onder meer vanwege restschuldproblemen hebben veel huizenbezitters de afgelopen jaren de aanschaf van een nieuwe woning uitgesteld. Nu de waarde van hun woning gestegen is, kunnen ze zich alsnog op de woningmarkt begeven. Die inhaalvraag zal in 2017 volgens ABN Amro aanhouden, waardoor het aandeel van doorstromers in de verkopen verder toeneemt. “Toch zien we de verkoopstijging in de meeste provincies al afvlakken”, zegt Bokeloh. “Dat komt vooral omdat het woningaanbod achterblijft bij de vraag, want het is voor woningzoekers steeds lastiger een huis te vinden dat aansluit bij hun woonwensen. Dit zwakt de groei van het aantal verkopen af.”

Door het grote tekort aan koopwoningen zal volgens de economen de prijsstijging in 2017 hoog blijven. Het tekort neemt verder toe door het gebrek aan nieuwbouwwoningen. Maar er zit wel een plafond aan de prijsstijging, denkt Bokeloh. “Naarmate de rente verder oploopt, wordt het moeilijker om een huis te kopen. De hypotheeknormen zijn de afgelopen jaren aangescherpt. Omdat de rente toen daalde, had dat weinig effect op de prijsontwikkeling. Als de rente stijgt, verandert dat. Daarom verwachten we dat de prijzen in 2018 minder hard zullen stijgen.”

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.