Aantal starters gehalveerd

april 25 16:02 2018 Print dit artikel

IG&H bevestigt vandaag nog maar eens dat starters het moeilijk hebben op de Nederlandse woningmarkt. Uit een analyse van het consultingbureau blijkt dat het aantal starters dat een gemiddelde starterswoning kan financieren, in de afgelopen vijf jaar bijna is gehalveerd.

In 2017 daalde dit aantal naar slechts 16%, en in 2018 naar verwachting zelfs naar 13%. “Dit komt deels doordat de woningprijzen de afgelopen jaren flink zijn gestegen en zij door de hoge huurprijzen geen ruimte meer hebben om te sparen”, aldus Freek Jansen, manager bij IG&H. “Hierdoor kunnen zij steeds minder eigen geld inleggen. Daar komt bij dat de overheid extra druk op starters legt – niet alleen door leennormen aan te scherpen, maar ook door de aflossing van een hypothecaire lening verplicht te stellen.”

Effect rentestand

De ECB heeft aangegeven dat zij haar stimuleringsbeleid gaat afbouwen. Hierdoor zal de lage rente op termijn gaan verdwijnen. Dit gaat van invloed zijn op de hypotheekrente, en daarmee specifiek op de positie van starters in de hypotheekmarkt. Een stijging van de rente betekent een verdere afname van het aantal starters dat een gemiddelde starterswoning kan financieren.

Hoewel de woonlastennormen zó zijn ingericht dat zij het effect dempen, wijst de analyse van IG&H uit dat een rentestijging tot 5% een verontrustend gevolg zou hebben: het aantal starters dat een huis kan financieren, zou dan verder dalen met 2% à 3%. In dat geval zou slechts één op de tien alleenstaanden nog in staat zijn om een gemiddelde starterswoning te financieren. Dat effect wordt nog verder versterkt als de huizenprijzen door blijven stijgen.

Financiële hulp

Uit aanvullend onderzoek, uitgevoerd samen met hypotheekadviespartij Viisi, blijkt verder dat bijna de helft van de starters (47%) momenteel financiële hulp nodig heeft van familie of vrienden voor het financieren van een eerste woning.

“Starters die een woning kunnen financieren, zijn vaak hoogopgeleid of hebben ouders die financieel kunnen bijspringen”, zegt Jansen. “Door het kopen van een woning profiteert deze groep niet alleen van een fiscaal voordeel, maar ook van de flinke prijsstijging in de markt. Daarmee krijgen zij een voorsprong op het gebied van vermogensopbouw.”

Het bericht Aantal starters gehalveerd verscheen eerst op InFinance.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.