Aandeel NHG-hypotheken starters stijgt

september 07 12:36 2017 Print dit artikel

In augustus was een opvallende groei te zien in het aandeel NHG-hypotheken onder starters. De groei lijkt zich vooral toe te spitsen buiten de Randstad.

Dat meldt de Hypotheekshop in haar Maandmonitor. Het aandeel hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie liet in augustus voor het eerst dit jaar een stijging zien. De toename is het grootst in de leeftijdsgroep tot 35 jaar, de starters op de woningmarkt. Ook de doorstromers laten een toename zien. Onder oversluitingen was juist een daling van het aandeel NHG te zien.

Tot augustus nam het percentage NHG-hypotheken in 2017 juist maandelijks af. Dat is een logisch beeld, aangezien de huizenprijzen blijven stijgen terwijl de NHG-kostengrens éénmaal per jaar wordt vastgesteld (2017: 245.000 euro). “Het is daarom des te opmerkelijker dat augustus opeens een kentering laat zien, hoewel een hoger percentage in één maand niet meteen een trendbreuk hoeft in te houden”, aldus de Hypotheekshop.

Het groeiende percentage NHG is zeker geen landelijk verhaal. De maandelijkse afname blijft in de vier grote steden ‘gewoon’ doorgaan, terwijl buiten de Randstad juist een stijging zichtbaar is.

De grootste toename ziet de Hypotheekshop in Noord-Brabant en Gelderland maar ook in de noordelijke provincies. “Daarnaast zien we dat de daling van het aantal aanvragen van starters door de vakanties veel minder groot is buiten de Randstad en juist groter in de vier grote steden. De voorzichtige conclusie luidt dat er zowel sprake lijkt van een aantrekkende woningmarkt buiten de Randstad als van een verschuiving vanuit de Randstad ‘naar de provincie’.”

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.