20 jaar woningmarktcijfers in beeld

februari 17 10:40 2016 Print dit artikel

Een gemiddelde koopwoning is in 20 jaar tijd 144% in waarde gestegen. Gecorrigeerd voor inflatie blijft daar 60% van over, terwijl het inkomen gecorrigeerd voor inflatie in dezelfde periode slechts 14% is gestegen.

Calcasa, specialist in geautomatiseerde waardering en statistische analyse van onroerend goed voor hypotheek- en vastgoedorganisaties, heeft aan de hand van de WOX woningprijsindex in kaart gebracht hoe de woningmarkt zich in de 20 jaar woningmarkt in beeld. De WOX-index wordt normaliter maandelijks bijgewerkt voor elke provincie, gemeente, wijk en buurt en Nederland.

Woningprijzen pluste 38%
De WOX woningprijsindex is voor deze terugblik afgezet tegen de ontwikkeling van het gemiddeld inkomen, de hypotheekrente en de betaalbaarheid van een gemiddelde Nederlandse koopwoning. De grootste stijging van de gemiddelde woningwaarde vond plaats eind jaren negentig en begin tweeduizend. In 1998 noteerde de voor inflatie gecorrigeerde WOX nog 125 punten, drie jaar later in 2001 stond deze al op 173 punten: een toename van maar liefst 38%.

Tot aan de kredietcrisis van 2008 stegen de woningprijzen door, de crisis zorgde echter voor een daling van de woningwaarde met 21% in de periode 2008-2013. In de periode 2008-2014 neemt het gemiddeld inkomen met 4% af. Vanaf 2013 laat de WOX woninprijsindex weer een stijgende lijn zien.

Betaalbaarheid koopwoning
In de afgelopen 20 jaar fluctueerde de betaalbaarheid van een gemiddelde koopwoning sterk. Betaalbaarheid wordt in dit verband gemeten als het percentage van het netto inkomen dat een starter met een gemiddeld inkomen kwijt is aan netto-woonlasten. Eind jaren 90 verslechterde, ondanks de dalende rente, de betaalbaarheid als gevolg van de sterk stijgende woningprijzen. In 2008 bereikte de betaalbaarheid het hoogste niveau van de afgelopen 20 jaar (29%). Door de combinatie van zowel een dalende woningprijs als een dalende rente verbetert de betaalbaarheid sindsdien elk jaar. Anno 2016 ligt de betaalbaarheid op het laagste niveau (17%), terwijl de gemiddelde woningprijs de afgelopen twee jaar is gestegen.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.